OBLIGAAT

images

Als kind was ik helemaal gek van cowboyfilms. Roy Rogers met zijn paard Trigger. Dat was mijn held. Roy Rogers (ik wist als kind niet beter dan dat hij “Rooie Roggers heette) won het altijd van de Indianen.
In de jaren 60 veranderde de rolbezetting van de film, als gevolg van de rassenstrijd in de Verenigde Staten en daardoor werd de “obligate neger” ten tonele gevoerd.
Niet alleen in cowboyfilms, maar ook in andere genres moest minimaal één neger meespelen, om te voorkomen dat de producent beschuldigd zou worden van rassendiscriminatie.
In de bioscoop was de kleurenfilm nog een nieuwigheid om nog maar te zwijgen van kleuren TV. Maar de trend was gezet en langzaam maar zeker veranderde de “obligate neger” in de “nietmeerwegtedenken neger”.
En nu, meer dan een halve eeuw later zien we Godzijdank het kleurverschil niet meer tussen zwarte en witte acteurs, terwijl we nota bene alles in full colour zien.

Hoe kom ik hier nou op?

Ik sloeg vanochtend personeelsblad van een willekeurig bedrijf open. Daarin las ik een artikel over acht (hopelijk) willekeurige medewerkers.

Acht mensen vertellen hun meest gedenkwaardige ervaringen of momenten van het afgelopen jaar. Leuke mensen hoor, mooi fotootje er bij en prima verhalen. Maar ik vond het ten eerste opmerkelijk dat het acht blanke personen waren. En met blank bedoel ik WIT. Ikzelf ben voortgekomen uit een West-Indische overgrootvader en dat is zelfs bij mijn kinderen nog enigszins terug te zien. Maar dat terzijde. Het is vreemd, omdat in het bedrijf waar ik werk (en dat is een groot bedrijf) bij acht willekeurige medewerkers echt wel een persoon te pakken zou hebben die niet 100% blank is. Maar enfin, buiten het feit dat het acht geheel blanke mensen waren, hadden deze acht personen nog een opmerkelijke overeenkomst. Met z’n achten, hadden ze een gemiddelde leeftijd van 34 jaar! Dàt vond ik echt buitengewoon opmerkelijk.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat het bedrijf een jong en dynamisch imago wil opbouwen. Maar dat is voor de buitenwereld, voor de commercie. Oud verkoopt niet aan jong. Maar andersom dan? Verkoopt jong dan wel aan oud?. Volgens mij niet.. Als er in een keuzemenu van een Callcenter een toets zou zijn met “toets 3 voor een 40+medewerker” dan zou ik die toets zeker indrukken. Ik denk dat het tijd wordt om de “obligate Senior” ten tonele te voeren.