RIJK VAN RECHT

image

Wanneer het rechtssysteem krom wordt, zijn we verloren. Het verhaal van Stella Liebeck is waar gebeurd, maar ik hoop toch echt dat de meeste zaken hieronder, grotendeels zijn verzonnen, of in ieder geval schromelijk zijn overdreven. Hoewel Gods wegen ondoorgrondelijk zijn en die van onze rechter vaak ook, is ons systeem in vergelijking met dat van de VS “nog” niet zó gek.
Lees en oordeel zelf.

“Het is weer tijd voor de jaarlijkse ‘Stella Awards’! Voor degenen die niet bekend zijn met deze awards, ze zijn genoemd naar 81-jarige Stella Liebeck, die hete koffie morste op zichzelf en met succes de McDonald’s in New Mexico aanklaagde, waar ze de koffie had gekocht. Weet u het nog? Ze nam tijdens het rijden de koffiebeker tussen haar knieën en probeerde het deksel van de beker te halen. Niet zo gek zou je zeggen dat je je brandt wanneer je zoiets doet. Toch? Stella eiste $ 2.600.000,00 maar ontving slechts 20% van die oorspronkelijke eis omdat de jury het ook wel “een beetje dom” vond. Maar uiteindelijk ontving ze toch een slordige $ 500.000,00!

Dus “Stella awards” zijn prijzen voor de meest bizarre rechtszaken en vonnissen in de VS. Je weet wel, het soort zaken waar je jeuk van krijgt.

Hier volgen de zeven opmerkelijkste Stella’s.

* ZEVENDE PLAATS *

Kathleen Robertson uit Austin, Texas werd beloond met $ 80.000 door een jury na het breken van haar enkel. Ze bevond zich in een meubelzaak en struikelde over een peuter die daar rondrende. De winkeleigenaren waren begrijpelijkerwijs verrast door de uitspraak, aangezien de lopende peuter haar eigen zoon was.
image

* ZESDE PLAATS *

Carl Truman, 19 jaar, uit Los Angeles, Californië won $ 74.000 plus medische kosten. Zijn buurman reed over zijn hand met een Honda Accord. Truman had blijkbaar niet in de gaten dat de buurman net wilde wegrijden toen hij probeerde te wieldoppen van zijn buurman te stelen.

* VIJFDE PLAATS *

Terrence Dickson, uit Bristol, Pennsylvania, werd opgesloten in een huis waarin hij net had ingebroken. Hij was de garage binnengekomen via het woonhuis, en de tussendeur was achter hem meteen in het slot gevallen. Tot overmaat van ramp was de garageopener defect en Terrence zag zich genoodzaakt om acht dagen te leven op Pepsi en een grote zak droog hondenvoer. Hij heeft de huiseigenaar en de verzekering aangeklaagd voor ondraaglijk geestelijk lijden. Tot verbazing van menigeen, zei de jury dat de verzekeringsmaatschappij Dickson $ 500.000 moest betalen voor de angst die hij heeft moeten doorstaan.

image
Blijf krabben, er is meer ….

* VIERDE PLAATS

Jerry Williams, uit Little Rock, Arkansas, oogstte 4e plaats in de Stella’s toen hij werd beloond met $ 14.500 plus medische kosten omdat de Beagle van zijn buurman hem in zijn kont had gebeten. Let op: de beagle lag aan een ketting in de omheinde tuin van de buurman. Williams kreeg niet zo veel als hij vroeg, omdat de Beagle herhaaldelijk was beschoten met hagel terwijl Williams over de schutting van de tuin klom. Daarmee heeft hij de beet in zijn kont zelf uitgelokt. Maar evengoed nog $ 14.000 ..

image

* DERDE PLAATS *

Een restauranthouder uit Philadelphia moest Amber Carson uit Lancaster, Pennsylvania, $ 113.500 betalen nadat ze was uitgegleden over gemorste frisdrank en haar stuitbeen brak. De reden dat de frisdrank op de vloer lag: Mevrouw Carson had het 30 seconden eerder, tijdens een ruzie naar haar vriendje gegooid!

* TWEEDE PLAATS *

Kara Walton, uit Claymont, Delaware klaagde de eigenaar van een nachtclub aan omdat ze vanuit het badkamerraam op de vloer viel, waardoor haar twee voortanden waren afgebroken. En dat terwijl mevrouw Walton hem wilde smeren omdat ze de $ 3,50 entreeprijs niet wilde betalen. De clubbaas moest haar $ 12,000 betalen en oh ja, tandheelkundige kosten. Reken maar uit!

Ok. Daar gaan we!

* Met stip op 1! Stella Award-winnaar van het jaar was: Mevrouw Grazinski uit Oklahoma City, Oklahoma. Zij kocht een nieuwe 32-voet Winnebago camper. Op haar eerste reis naar huis, vanuit een OU (Oklahoma University) voetbalwedstrijd, reed ze op de snelweg, zette ze de cruise control op 70 mph en ging rustig naar de achterkant van de Winnebago om een broodje te maken. Natuurlijk verliet de camper de snelweg, crashte en was Total loss. En natuurlijk klaagde mevrouw Grazinski Winnebago aan, omdat in de handleiding niet stond dat ze niet daadwerkelijk de bestuurdersstoel kon verlaten, terwijl de cruise control werd ingesteld. De Oklahoma jury kende haar ……$ 1.750.000 toe plus een nieuwe camper.

Winnebago veranderde de handboeken als gevolg van deze uitspraak, voor het geval mevrouw Grazinski nog familieleden heeft die misschien ook een camper willen kopen.”
image