ZIGGO, OM “U” TEGEN TE ZEGGEN
Onze meester dreigde altijd met: “Een bom strafwerk, om “u” tegen te zeggen. Raar dat ik daar nou uitgerekend aan moet denken.
Discussie: Brief van Hans Blom Directeur Consumentenmarkt bij Ziggo
O wat een commotie over die “je en jij” brief van Ziggo. Helemaal geen interessant verhaal, ging alleen maar over zender- en frequentiewijzigingen.
Wel had ik meteen een “blast from the past” toen ik hem las en mij herinnerde dat mijn collega’s destijds ook een dergelijke stijl moesten hanteren. Het is ronduit moeilijk om een brief te schrijven aan een grote lezersgroep, waarvan een groot deel moeite heeft met de taal. Dus de zinnen moesten korter en er kwam een taboe op “moeilijke woorden”. Zoals bijvoorbeeld “althans, weliswaar en trachten”. Oké, daar was wel wat voor te zeggen, maar gelukkig mochten de klanten bij ons (NUON) nog wel “u” heten. Maar voor hoe lang nog?
Op een forum van Kassa en van Ziggo zelf, las ik reacties op die brief van uiteenlopende aard. Van quasi onverschillig, maar toch met een geïrriteerde ondertoon tot ronduit beledigd. “Heb ik met de heer Blom geknikkerd? Of in de klas gezeten?” Respectloos! Ongemanierd!
Eerlijk gezegd heeft die brief mij ook geïrriteerd, maar vooral omdat de “verwording in het algemeen” weer zo wordt blootgelegd. De achteloosheid waarmee wordt meegedeeld dat er een Erotische zender wordt toegevoed, maar vrees niet: daar kan een kinderslot op. Hoe dat moet leggen we JE nog wel eens uit.
O ja, en dat JE tot 15 april JE abonnement kosteloos kunt opzeggen. Hoera, lang leve de vrije markt! Ik ga naar de concurrent!
Hè, concurrent? Welke? Ik bedoel maar…
Ja, ik spreek mensen aan met u. Ook als ze jonger zijn dan ik.
Nee, ik lig er niet van wakker als dat andersom niet gebeurt.
Maar ik ben nog wel steeds aangenaam verrast wanneer ik op zijn minst “beleefd” aangesproken en behandeld word.
Ouderwets? Ik geloof er niets van!
Dus ik vond dat ik ook maar eens iets op dat forum moest schrijven:
“In mijn werkzame leven heb ik heel veel zakelijke brieven geschreven en daarvoor natuurlijk ook telkens weer de nodige opfriscursussen voor moeten volgen. Op communicatiegebied verandert er veel en het gaat snel. Ik ga er vanuit dat de heer Hans Blom waarschijnlijk geen idee heeft welke brief hij geschreven zou hebben. Daarvoor bestaat een afdeling PR en de medewerkers van die afdeling hebben iets te goed opgelet bij de cursus “Eenvoudig corresponderen”.
De toonzetting van een brief aan klanten wordt bepaald door de top van een bedrijf. Jammer hoor, want tot nu toe had alleen Ikea patent op deze tenenkrommende schrijfstijl, maar ja, wat doe je tegen de “vooruitgang”?
Een goede brief schrijven is moeilijk en in onze taal hebben we nou eenmaal het onderscheid tussen u en jij. En daarom is het onze taal. Als ik Ziggo was zou ik als criterium hanteren dat iemand die facturen betaalt aan Ziggo, per definitie volwassen is en daarom een u. (let op: niet U). De enige oplossing om het probleem te omzeilen is een Engelse brief schrijven. Maar ja, hoeveel klanten zitten daar op te wachten …”